Door middel van een innovatieve, niet-intrusieve meetcampagne kunnen we exact het verbruik van uw warmtewisselaar of warmwaterketel meten. De metingen zijn nauwkeurig tot op de minuut en kunnen uitgevoerd worden zonder dat er ingrepen nodig zijn in het systeem. We maken hierbij gebruik van een aangepaste ultrasone clamp-on debietmeter met nauwkeurige temperatuurmetingen op de in- en uitlaat van de warmtewisselaar.
Een klant met een ketelhuis dat drie stoomketels bevat, had een grote buizenwarmtewisselaar op stoom staan, bedoeld om de gehele site van warm water te voorzien via een gesloten circuit met een temperatuurregime van 60/80°C. Wanneer de warmtevraag piekte, zakte de druk weg in de stoomketel die als master werkt, wat leidde tot alarmen.
Op verzoek van de klant voerden we een vermogensmeting uit op de warmtewisselaar. De resultaten waren verrassend: de warmtewisselaar was veel te groot voor de werkelijke warmtevraag. De regelklep was gedimensioneerd op het volle vermogen van de warmtewisselaar, en doordat de sturing eveneens niet aangepast was op het lagere vermogen, ging de klep telkens volledig open bij verhoogde warmtevraag. Dit leidde tot pieken in het stoomverbruik van ongeveer 2 MW, terwijl de metingen aangaven dat het gemiddelde gevraagde vermogen slechts 200 kW was – een verschil van maar liefst een factor tien.
De meetresultaten toonden ook een terugkerende piekvraag van 400kW in normale bedrijfsomstandigheden en een uitzonderlijke piek van 800kW bij een koude opstart. Bij de koude opstart duurde het slechts 20 minuten om het hele circuit weer op te warmen. Na overleg met de klant werd duidelijk dat het niet nodig was om het hele circuit zo snel op te warmen. Zo bleek dat de pieken lager konden zijn, mits de opwarmtijd verlengd werd.
Grafiek: opgenomen vermogen warmwatercircuit.
Op basis van de vermogensmeting heeft de klant een nieuwe warmtewisselaar van 350kW aangekocht in plaats van de oorspronkelijke 2MW. Deze maatregel resulteerde in een compacter systeem met minder energieverliezen. Bovendien zijn de alarmen door drukval in de master stoomketel opgelost. De klant kon hierdoor een nieuwe, kleinere warmtewisselaar aankopen en bespaarde hiermee €20.000 ten op zichte van de grotere variant!
Voor een multinational met verschillende productiesites wereldwijd in de voeding- en drankensector, gingen we voor een van de sites in België een studie uitvoeren op het rendement van het ketelhuis voor oververhit water.
Twee grote gasgestookte ketels van elk 8MW vermogen, zorgen voor de opwarming van een gesloten oververhit watercircuit tot 165°C. We voerden een meetcampagne uit om het opgenomen vermogen van dit circuit te bestuderen.
Uit de metingen bleek dat het gemiddelde opgenomen vermogen van het heetwatercircuit slechts 1200kW was, terwijl het gemiddelde gasverbruik maar liefst 2500kW was. We toonden een rendementsverlies aan van ongeveer 50%, wat aangeeft dat er aanzienlijke energie werd verspild.
Grafiek: rendement gemeten opgenomenvermogen versus gasverbruik.
Met de gegevens van de metingen berekenden we de mogelijke besparingen bij het optimaliseren van het ketelhuis tot 80% rendement. De resultaten waren indrukwekkend:
Deze besparingen verlagen niet alleen de kosten, maar dragen ook bij aan de verduurzaming van de productieprocessen en een snelle terugverdientijd van de investeringen.
Dit succesverhaal toont aan hoe belangrijk het is om de energieprestaties van industriële systemen zoals ketelhuizen te monitoren en optimaliseren. Een vermogensmeting speelt een cruciale rol bij het identificeren van inefficiënties en het realiseren van aanzienlijke kostenbesparingen, zowel op het vlak van energieverbruik als op het gebied van milieutaksen.
En het beste nieuws? Bij bestelling van een van onze aanbevelingen, zoals een nieuwe warmtewisselaar, krijgt u van het betaalde bedrag voor de meetcampagne tot 50% terug!
In deze opleiding bekijken we het energiebeheer en mogelijke besparingen in uw stoominstallatie. Zo kan u het rendement verhogen en uw CO2 uitstoot verlagen.
Wanneer u een verkeerd gedimensioneerde warmtewisselaar installeert heeft dit tal van nadelen: hoge piekverbruiken, verminderde efficiëntie en een kortere levensduur van de warmtewisselaar.
Door het uitrusten van een bestaande stoominstallatie met draadloze sensoren, wordt het mogelijk om analyses te maken op verschillende delen van de installatie. Dankzij het online platform kan u defecten, storing of lekken sneller ontdekken en zelfs predicitief voorspellen. Zo kan u hogere kosten, energieverliezen en onderbrekingen voorkomen.
Zonder de juiste opvolging en onderhoud van uw stoominstallatie kan deze voor heel wat problemen zorgen. Het goede nieuws is dat het mogelijk is om met moderne oplossingen het volledige potentieel van uw bestaande stoominstallatie te ontluiken en deze te transformeren tot een efficiënte en betrouwbare droominstallatie.
Bepaal uw waterverbruik en krijg gebruiksklaar advies hoe dit verbruik te minimaliseren.
Wanneer u een verkeerd gedimensioneerde warmtewisselaar installeert heeft dit tal van nadelen: hoge piekverbruiken, verminderde efficiëntie en een kortere levensduur van de warmtewisselaar.
Breng in kaart hoeveel energie uw installatie verliest via stoompluimen, en onderneem acties om uw energie-efficiëntie te verhogen.
Ga na of uw veiligheidskleppen correct opgesteld zijn. Wij brengen correcties aan waar nodig.